کارشناس تخصصی جهاددانشگاهی صنعتی اصفهان خبر داد:
ساخت سوپرجاذبهایی که قابلیت جذب آب تا ۳۰۰ برابر وزن خود را دارند مهناز شاه زمانی در گفت وگو با خبرنگار «سیناپرس»دراصفهان، اظهار کرد: در سالهای اخیر با توجه به کمبود منابع آب و بحران خشکسالی که کشور را فراگرفته است، استفاده بهینه از آب و صرفه جویی در مصرف آب از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجا که بخش عمده ای (بیش از 90 % ) از منابع آب ما در بخش کشاورزی مصرف می شود، استفاده از موادی مانند هیدروژلها که بتواند آب را در خود نگهداشته و به مرور در اختیار گیاه قرار دهد، با کاهش تعداد دفعات آبیاری، به میزان قابل توجهی باعث صرفه جویی در مصرف آب خواهد شد
وی با بیان اینکه سوپرجاذبها گروهی از هیدرژلها هستند که به دلیل ساختار شیمیایی خاص خود قابلیت جذب آب بسیار بالایی دارند و تا چندصد برابر وزن خود آب را به درون ساختار خود جذب می کنند، اظهار کرد: این طرح پژوهشی به منظور تولید و تجاریسازی سوپرجاذبهایی که در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند آغاز گردید.
کارشناس مرکز خدمات تخصصی شیمی و مهندسی شیمی با اشاره به اینکه هدف ما در این طرح ابتدا رسیدن به نمونه تجاری بود که قابلیت عرضه به بازار داشته باشد. در فاز اول این طرح به نمونه تجاری رسیدیم و آنرا با نمونه های وارداتی مقایسه کردیم و به نمونه ای رسیدیم که قابلیت جذب آب تا ۳۰۰ برابر وزن خود را داراست، حاوی کود پتاس هست و میتواند در مصارف کشاورزی استفاده شود.
وی عنوان کرد: این سوپرجاذبها برای قرارگرفتن داخل خاک باید استحکام لازم و تحمل فشاری که در اثر مکش ریشه به آن وارد میشود را داشته باشند. از اینرو پس از رسیدن به نمونه اولیه، تستهای تکمیلی کشاورزی برای ارزیابی میزان تحمل آن در حضور خاک و در فشارهای مختلف با اندازهگیری پارامترهایی مانند نقطه پژمردگی و میزان آب در دسترس گیاه در حضور خاک تنها و خاک حاوی سوپرجاذب در مقایسه با نمونه مشابه وارداتی انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از ماده می تواند بین ۴۰ تا ۴۵ درصد باعث صرفه جویی در مصرف آب گردد.
شاه زمانی با بیان اینکه در بخش دوم این طرح به تحقیقات بیشتر و ایجاد نوآوری در این محصول پرداخته شد تصریح کرد: در صورتی که سوپرجاذبها علاوه بر ظرفیت جذب بالا از سرعت جذب بالا نیز برخوردار باشند، با ایجاد لایه ای محافظ در لایه های زیرین خاک، بطور قابل ملاحظهای از اتلاف آب به هنگام آبیاری جلوگیری خواهند کرد. یکی از روشهای افزایش سرعت جذب در این گروه از مواد، ایجاد تخلخل ساختاری در نمونه است. افزایش درصد تخلخل در ساختار این مواد تأثیر قابل توجهی بر افزایش سرعت جذب هیدروژلها خواهد داشت.
وی افزود: در فاز بعدی طرح از مواد طبیعی پایه سلولزی در ترکیب این محصول استفاده کردیم که علاوه بر افزایش استحکام محصول تولیدی، زیستتخریبپذیری این مواد را نیز افزایش میدهد و از سوی دیگر استفاده از سلولز به عنوان یک منبع طبیعی فراوان و ارزان قیمت سبب میگردد تا قیمت تمام شده آن نسبت به نمونههای سنتزی کمتر شود.
کارشناس مرکز خدمات تخصصی شیمی و مهندسی شیمی در رابطه با میزان استفاده از این سوپرجاذبها خاطرنشان کرد: میزان مصرف این مواد برای گیاهان مختلف متفاوت بوده و بیشترین میزان استفاده آن برای هر درخت متناسب با سن آن بین 100 تا 250 گرم می باشد.
وی با اشاره به کاربرد گسترده و متنوع محصول این طرح عنوان کرد: حجم قابل توجهی از سوپرجاذبها در مصارف بهداشتی مانند پوشک بچه استفاده میشود و نتایج بدست آمده از این طرح میتواند در زمینه تصفیه پسابهای صنعتی و تولید کودهای آهسته رهش نیز مورد استفاده قرار گیرد که مطالعات اولیه آن در قالب طرح پژوهشی جدید در مرکز شیمی و مهندسی شیمی واحد صنعتی اصفهان در حال انجام است.